Search   
Newsletter

Arezzo

Arezzo: een inleiding

Arezzo bevindt zich in het uiterste oosten van Toscane. Het landschap is heuvelachtig en kent vier valleien: de Casentino, de Arnovallei (Valdarno), de Chianavallei (Val di Chiana) en de Tibervallei (Val Tiberina). Naast de naam van de provincie is Arezzo ook een stad. Dit is de hoofdstad van de provincie. 

 Het gebied
In de provincie Arezzo wonen zo’n 325.000 inwoners, waarvan 90.000 in Arezzo zelf. In totaal is de provincie 3235 vierkante kilometer groot. De belangrijkste trekpleisters naast Arezzo zelf zijn Monte San Savino, Cortona, Foiano della Chiana en Sansepolcro.

Video
 

Arezzo: een stukje geschiedenis

De oorsprong van de stad Arezzo ligt bij de Etrusken. Het was in die tijd het centrum van een van de twaalf Etruskische vorstendommen. Toen de Romeinen het voor het zeggen kregen, werd de stad Arretium gedoopt en kwam het bekend te staan als het centrum van metaalbewerking en pottenbakkers. In de Middeleeuwen werd het een zelfstandige stadstaat, tot het in 1384 bij Florence ging horen.

Groothertogdom
De provincie Arezzo ontstond in 1826 als onderdeel van het Groothertogdom van Toscane. Toen Italië in 1860 één land werd, zijn de steden Cetona, Chianciano Terme, Chiusi, Montepulciano, Sarteano, Sinalunga en Torrita onderdeel geworden van de provincie Siena. Monte Santa Maria Tiberina en Monterchi hoorden vanaf 1927 bij de provincie Perugia, maar Monterchi is teruggegeven aan Arezzo in 1939 omdat de bevolking in opstand kwam.

Goud
Arezzo is een van de meest welvarende steden in Toscane. Dat heeft de stad vooral te danken aan zijn juwelenindustrie. Niet gek dus dat op 7 maart 1998 het eerste Italiaanse museum gewijd aan de gouden sieradenindustrie hier werd geopend: ‘Het Museum van Gori en Zucchi’, vernoemd naar oprichters Leopoldo Gori en Carlo Zucchi. De stad is daarnaast ook bekend geworden door enkele scènes uit Roberto Benigni’s  beroemde film La Vita è Bella, die hier gedeeltelijk is opgenomen.

Video
 

Op pad in de provincie Arezzo

Wie op vakantie gaat naar de provincie Arezzo doet er goed aan ook de steden Sansepolcro, Montevarchi, Cortona, Bibbiena, San Giovanni Valdarno, Monte San Savino en Foiano della Chiana te bezoeken. Zowel op het gebied van natuur, cultuur, eten en recreatie heeft de provincie Arezzo veel te bieden.

Natuur
De provincie Arezzo kent vele natuurparken die stuk voor stuk zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Een van de bekendste is de Val di Chiana, ten zuiden van Arezzo. De vallei ligt tussen twee andere valleien in, de Val d'Orcia en de Val Tiberina. De vallei is al sinds de prehistorie bewoond. In de grotten van de Monte Cetona zijn muurschilderingen gevonden uit die tijd.

De vallei is vernoemd naar de rivier de Chiana en vormt een verbinding tussen de provincies Arezzo en Siena. De huidige vorm van de vallei is het resultaat van het droogleggen van moerasgebied, waarmee de Romeinen begonnen. Leonardo da Vinci tekende aan het begin van de 16e eeuw een plattegrond van het gebied waaruit blijkt dat er in de vallei in die tijd een groot meer lag van Noord naar Zuid. Er is nog een tweetal overblijfselen van dat grote meer: het Lago di Chiusi en een zeer kleine meertje in Montepulciano (provincie Siena). 

Bekijk een lijst met alle natuurparken

Cultuur
De culturele trekpleister van de provincie Arezzo is zonder twijfel de stad Cortona. Deze ligt op een berghelling en de gebouwen zijn hier gemaakt van zandsteen. Houten balkons markeren de middeleeuwse straten en pleinen. Cortona is een van oorsprong Etruskische stad, gesticht op één van de vroegst bewoonde heuvels van de provincie. Met zijn reliëfrijke straatjes is hij vergelijkbaar met steden als Assisi en Volterra.

Cortona ligt niet ver van de grens tussen Toscane en Umbrië. Ten Westen ervan ligt het Val Di Chiana-dal met de inactieve vulkaan Monte Amiata (1738 meter). De Amerikaanse schrijfster Frances Mayes kocht in de jaren negentig een oude villa in Cortona en knapte deze helemaal op. Daarover schreef zij het boek Under the Tuscan Sun (1996). Door deze inmiddels verfilmde bestseller werd Cortona in een klap bekend bij het grote publiek.

Cortona


Sansepolcro is vooral bekend door zijn domkerk. In de romaans-gotische kerk is een kunstcollectie te zien met werken van Bartolomeo della Gatta en Perugino. Ook in Bibbiena zijn bijzondere kerken te bezichtigen.

Liefhebbers van shoppen kunnen in de provincie Arezzo eveneens hun hart ophalen. In Arezzo zelf zijn talloze juweliers te vinden die de mooiste sieraden verkopen. Daarnaast is er de Outlet Village in Val di Chiana, een paradijs voor de fanatieke shopper. Vooral in juli, want dan is het de periode van de ‘sconto’, dus nog meer kortingen!

 

Culinair
De provincie Arezzo kent diverse culinaire specialiteiten. In Valdarno eet men bijvoorbeeld stufato alla Sangiovannese, een gerecht van lang gekookt vlees met diverse kruiden. Ook de arrosto girato is een klassieker: gebakken kip met tomatensaus.

De Val di Chiana is de thuisbasis van het bekende Chianinarund (zie ook ons culinaire blog). Het vlees ervan wordt veelvuldig gegeten in de diverse gerechten, vergezeld van een goed glas rode wijn uit de wijngaarden bij Cortona (meer over wijnen uit Cortona).

 

De lokale keuken van de Tibervallei bestaat uit bringoli (dikke spaghetti van tarwemeel en water), wild, truffels, eekhoorntjesbrood en sleedoorn. Wijn en olie, zolfinibonen, kastanjemeel uit Pratomagno en ham uit de bergen zijn enkele van de vele producten die te koop zijn in Valdarno.

Wandelen
De valleien van Arezzo zijn vooral populair voor de zogeheten trekking. Deze duurzame vorm van toerisme stelt bezoekers in staat om minder bekende plekken en monumenten in het gebied te ontdekken. Wie op zoek is naar leuke routes kan terecht bij de Club Alpino Italiano di Arezzo. Zij beschikken over diverse kaarten.

Wandelroute
Een leuke route voert door de Valle di Chio, oftewel de Chiovallei. Vanaf La Strada-Santa Cristina wandelt u langs Il Toppo, Pieve di Chio, Ferioli en Colle Secco weer terug naar het startpunt. Onderweg ontdekt u de diverse stadjes die al ruim 3000 jaar bewoond zijn. Ook voert de route langs velden vol zonnebloemen, wijnranken en olijfbomen.

Meer wandelroutes? Vraag het ons! (mail: toscane@tritt.nl)

Bekijk een aantal andere wandelbestemmingen.

Fietsen
De fietsroute bij uitstek is de Sentiero della Bonifica. Dit fietspad in perfecte staat voert door de Val di Chiana langs prachtige landschappen, oude Etruskische vondsten en typisch Toscaanse boerderijen.

Fietsroute
De route langs de Sentiero della Bonifica is ongeveer 62 kilometer lang. Het hoogteverschil is maximaal twintig meter, waardoor deze ook geschikt is voor de beginnende fietser. De route begint bij Ponti d’ Arezzo en voert naar het zuiden langs Chiari, Chiusi en Foiano della Chiana. Vanaf Chiusi kunnen fietsers dan nog verder fietsen richting het meer van Montepulciano. Bekijk de route:

Meer fietsroutes? Vraag het ons! mail: toscane@tritt.nl

Bekijk onze fietsbestemmingen: Fietsen en mountainbiken in Toscane

Wellness
De provincie Arezzo beschikt over enkele thermale bronnen met wellnessfaciliteiten. Een van de bekendste is Stia, een thermaal park. Het water van deze bron heeft helende eigenschappen. De toegang tot het park is gratis.

Evenementen
Een van de grootste evenementen van de provincie Arezzo is de Giostra dell’Archidado in Cortona. Ieder jaar rond Pinksteren trekt een stoet van mensen in middeleeuwse kostuums door het historische centrum. Tijdens het festival herdenkt de bevolking het huwelijk van Francesco Casali, Heer van Cortona, met Antonia Salimbeni van Siena in 1397. Tijdens de zogeheten middeleeuwse week zijn er tal van activiteiten, waaronder een kruisboogwedstrijd en een groot afsluitend diner.


Video: https://www.youtube.com/watch?v=bswYG3Y2An4

 

Arezzo, de stad zelf

Door zijn rijke historie kent Arezzo vele bezienswaardigheden. Een selectie van de trekpleisters op het gebied van cultuur, natuur en evenementen.

{TRITT-SPECIAL}

Cultuur

Chiesa di San Francisco
Piero della Francesca schilderde in deze kerk een reeks fresco’s met de naam ‘legende van het Ware Kruis’. Deze maakte hij in opdracht van Giovanni Bacci tussen 1452 en1466. De fresco’s verbeelden een 13e-eeuwse tekst over het Heilige Kruis van Christus.

Duomo
De domkerk is gebouwd in gotische stijl en ontworpen door Margaritone. De bouw duurde enkele eeuwen, van 1278 tot 1510. Piero della Francesco schilderde hier de fresco La Maddalena in 1465. De kathedraal heeft gebrandschilderde ramen van Guillaume de Marcillat, een Franse monnik die in Arezzo is gestorven.

Santa Maria della Pieve
De oudste kerk van Arezzo is gebouwd in Romaanse stijl. De kerk is opgedragen aan Maria en aan de patroonheilige van Arezzo, Donatus. De toren van de kerk is zo’n 60 meter hoog. Vanwege de vele openingen wordt deze ook wel de ‘toren met honderd gaten’ genoemd.

Casa Vasari
In het geboortehuis van schilder en architect Giorgio Vasari is nu een klein museum gevestigd. Enkele van zijn werken en andere objecten uit het leven van Vasari zijn hier te bewonderen.

Natuur
Wie even aan de stad wil ontsnappen, kan terecht in het Parco di Lignano. Het park ligt op de berg Lignano (835 meter) in de buurt van Rigutino (even ten zuiden van Arezzo). Het is uitgerust met houten tafels onder de bomen en grills voor een barbecue of picknick.

Evenementen
Net als Cortona kent Arezzo een middeleeuws festival. Op de laatste zondag van juni en de eerste zondag van september wordt het Steekspel der Saracenen (Giostra del Saracino) gehouden, waarbij de verschillende buurten van de stad het tegen elkaar opnemen. Ter ere van deze gelegenheid kleedt de bevolking zich in middeleeuwse kostuums.

Spot Giostra del Saracino di Arezzo 2014

 

The provinces of Sardinia

© 2000 - 2024 Tritt - Case in Sardegna
holiday@tritt-sardinia.com · (+31) (0)85 833 0044