Search   
Newsletter

Grosseto

Grosseto: een inleiding

De provincie Grosseto ligt in het uiterste zuiden van Toscane. Grosseto is 4030 vierkante kilometer groot en er wonen zo’n 140.000 mensen, waarvan circa de helft in de gelijknamige hoofdstad woont.

Ligging
Wie Grosseto zegt, zegt automatisch ook Maremma. Deze licht glooiende streek is zonder enige twijfel de trekpleister van de provincie op natuurgebied. Tot de provincie behoren daarnaast enkele eilanden van de Toscaanse Archipel, namelijk de Formiche di Grosseto, Montecristo, Giglio, Giannutri en het schiereiland Monte Argentario. 


Grosseto: een stukje geschiedenis

De stad Grosseto was oorspronkelijk een citadel in een moerasgebied. Rond 250 voor Christus was het in handen van de Romeinen. Grosseto is echter pas van economisch belang geworden onder de groothertogen van Toscane. Vanaf 1930 zijn de moerassen rondom de stad stuk voor stuk drooggelegd, wat een enorme impuls gaf aan de landbouw en industrie in en rondom de stad.

Doelwit
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Grosseto een geliefd doelwit van geallieerde bombardementen. De stad hield echter stand, door de stevige constructie van muren, bastions en torens.
 

Op pad in de provincie Grosseto

Naast de hoofdstad Grosseto zijn met name de steden Follonica, Orbetello, Massa Marittima en Pitigliano een bezoekje waard. Ook het natuurpark de Maremma en de diverse eilanden zijn bijzonder om te zien. Door de mix van cultuur, natuur en historie heeft de provincie veel in zijn mars.

Natuur
Het Parco Regionale della Maremma is zonder twijfel de natuurtrekpleister van de provincie Grosseto. In deze licht glooiende streek zijn everzwijnen, valken, pelikanen, vossen, dassen en diverse vogelsoorten te vinden. Het park is zo’n 100 vierkante kilometer groot en bestaat voornamelijk uit bomen en bergen.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=qKLsC5FMZ5U

In het natuurpark Biancane, in de buurt van het dorp Monterotondo Marittimo, bevindt zich een fascinerend fenomeen: een gebied met tientallen spuitende geisers, "putizze" (een ander soort bron) en zwavelputten.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=KY1bFAkzbSI

Wie van ongerepte natuur houdt, kan zijn hart ophalen op de eilanden van de Toscaanse archipel. De Formiche di Grosseto, Montecristo, Giglio, Giannutri en het schiereiland Monte Argentario zijn stuk voor stuk parels voor de kust van Grosseto. Montecristo is in 1970 door de Italiaanse regering aangewezen als beschermd natuurgebied en wie het wil bezoeken moet daar eerst toestemming voor vragen. Het is vooral bekend geworden door het boek De Graaf van Monte-Cristo, van de Franse schrijver Alexandre Dumas.

Liefhebbers van strand en zee kunnen hun hart ophalen aan de stranden van Cala Violina, Cala Martina, Baratti en San Vincenzo. Punta Ala en Castiglione della Pescaia liggen verder weg, maar zijn ook in redelijke tijd bereikbaar. Grosseto heeft in totaal maar liefst 160 kilometer kust.

Cultuur
Wat cultuur betreft zijn vooral Follonica, Orbetello, Massa Marittima en Pitigliano de moeite waard. Met name de kerken in deze plaatsen zijn van cultureel belang. Zo heeft de kathedraal van Orbetello Spaanse invloeden, aangezien de plaats bijna tweehonderd jaar in Spaanse handen was. Ook de middeleeuwse burchtstad van Suvereto is een bijzondere bezienswaardigheid.

Liefhebbers van kunst en historie halen hun hart op bij de archeologische parken van Populonia en Vetulonia. Hier zijn indrukwekkende ruïnes en resten te zien van de Etruskische beschaving. In het Guarnacci museum in Volterra en het Vitellacci museum in Tarquinia zijn eveneens overblijfselen te zien van de Etrusken, in de vorm van kunstwerken.
 

Culinair
In de provincie Grosseto wordt een groot aantal wijnen geproduceerd. De bekendste zijn Ansonica Costa dell'Argentario, Bianco di Pitigliano, Capalbio, Montecucco, Monteregio di Massa Marittima, Morellino di Scansano, Parrina en Sovana. Bezoekers kunnen terecht bij ruim 150 wijnhuizen om deze bijzondere wijnen te proeven.

De keuken van de Maremma bestaat voornamelijk uit eenvoudige ingrediënten: olijfolie, kastanjes, kaas, honing en diverse vruchten. Aangezien er gebruik wordt gemaakt van producten uit de streek, staat er vaak wild en vis op het menu. Enkele typische specialiteiten uit de Maremma:

Acquacotta alla maremmana: een rijkgevulde soep met ui, tomaat, brood, pecorino en ei.

Maccheroni con le noci: een zoet dessert dat voornamelijk tijdens feestdagen wordt gegeten. Het deeg wordt vermengd met walnoten, chocola en kaneel. Het recept stamt uit de tijd van de Etrusken.

Scottiglia: een vleesstoofschotel met groenten. Het vlees wordt gekookt in een mengsel van groenten en bouillon en vervolgens geserveerd met brood.

Melatelli: deze koekjes, ook wel Taglioli di Castell’ Azzara genoemd, zijn een specialiteit uit de gelijknamige plaats. Ook in Pitigliano en Sovana worden ze geproduceerd. Het recept is simpel: bloem met eieren, noten, honing, peper, gist en suiker.

Struffoli: kleine gefrituurde bolletjes met honing, te vergelijken met onze oliebollen.

 

Wandelen
De provincie Grosseto bestaat voor een groot gedeelte uit natuur, waardoor het een zeer geschikte bestemming is voor wandelaars. Zowel op en rondom de Monte Amiata (de enige vulkaan in Toscane) als in het Parco della Maremma zijn verscheidene routes van verschillende moeilijkheidsgraad te vinden.

Wandelroute
De meeste wandelingen in het Parco della Maremma vinden plaats onder leiding van een gids. Een mooie route begint bij het bezoekerscentrum in Alberese en voert naar de hoogste top van de Monti dell’Uccellina, de Poggia Lecci. Na een uur of vijf kom je uiteindelijk bij de abdij van San Rabano uit de elfde eeuw na Christus. Vooraf reserveren is verplicht.

Meer wandelroutes? Vraag het ons! (mail: toscane@tritt.nl)

Bekijk onze wandelbestemmingen: Wandelen en hiken in Toscane
 

Fietsen
Gedeelten van het Parco della Maremma zijn ook per fiets te bezichtigen. Voor fietsers is er een route uitgezet door de pijnboombossen en langs de zee, tot aan de monding van de Ombrone. 

Fietsroute
De langste route door het park is zo’n 28 kilometer lang en het afleggen ervan duurt zes uur. Deze voert langs San Rabano, het strand van Collelungo, het pijnboombos Granducale en Marina di Alberese. Het is een zware route voor ervaren fietsers. Vooraf reserveren is verplicht.

Meer fietsroutes? Vraag het ons! (mail: toscane@tritt.nl)

Bekijk onze fietsbestemmingen: Fietsen en mountainbiken in Toscane
 

Wellness
De provincie kent diverse warmwaterbronnen, waarvan de Terme di Saturnia en de Terme di Petriolo de bekendste zijn. In deze resorts kunnen bezoekers even helemaal ontspannen door middel van een van de vele behandelingen. Ook de Etruskische Baden van de Terme di Venturina zijn een aanrader.
 

Evenementen
Gedurende het zomerseizoen vinden in alle burchtstadjes activiteiten plaats. Zo zijn er festivals, concerten, tentoonstellingen en braderieën. Twee opvallende evenementen:

Canti del Maggio (op diverse plaatsen in de provincie): ter gelegenheid van de 1-meiviering zingt men oude volksliederen die vaak zijn doorgegeven van generatie op generatie. De zangers en zangeressen dragen kleurrijke jurken en folklore strooien hoeden versierd met bloemen.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=Dq-L107xPuk

Festa della Contea: festival in Pitigliano, geheel in Renaissancestijl met een markt en een historische processie. Drie dagen lang worden waargebeurde verhalen nagespeeld en is er entertainment door jongleurs, acrobaten en muzikanten.

 

 

Grosseto, de stad zelf

Hoewel de stad is toeristisch opzicht enigszins wordt overschaduwd door de enorme overdaad van steden als Florence en Pisa, heeft Grosseto de bezoeker aardig wat te bieden op het gebied van cultuur, natuur en evenementen.


Cultuur
De oudste bezienswaardigheid van Grosseto is de kathedraal, die stamt uit de 12e eeuw. De stadsmuur is rond de 16e eeuw gebouwd door de familie de’ Medici. Deze was bedoeld als afweermechanisme voor het historische centrum. De historie van de stad gaat echter terug tot de Romeinen en de Etrusken. Kunstvoorwerpen van die culturen zijn te zien in het Museo Civico Archeologico e d’Arte della Maremma.


Natuur
Aangezien de Maremma om de hoek ligt, kent de stad Grosseto niet zo veel groene ruimtes. Er zijn twee grotere parken waar wandelaars terecht kunnen: het Parco Sandro Pertini en het Parco del fiume Ombrone Silvano Signori. Het laatste park is in 2011 vernoemd naar een politicus uit Grosseto.
 

Evenementen
Grosseto en omgeving kennen festivals die in het teken staan van zo’n beetje ieder ingrediënt van de keuken van de Maremma. Daarnaast zijn er enkele grotere evenementen:

Jazz for life: jazzfestival voor het goede doel, gehouden in juli.

Video: http://vimeo.com/31531649

Maremma Wine Food Shire: een evenement van de Kamer van Koophandel, de gemeente en de provincie Grosseto waarbij alles in het teken staat van wijnen en landbouwproducten uit de Maremma.
 

The provinces of Sardinia

© 2000 - 2024 Tritt - Case in Sardegna
holiday@tritt-sardinia.com · (+31) (0)85 833 0044